Музика и спорт За младите хора и тяхното бъдеще в Симитли
Музика и спорт За младите хора и тяхното бъдеще в Симитли / Пресцентър

Филхармонията от община Неа Зихни (Гърция) гостува в Симитли за културен обмен по съвместен проект на двете общини - „За младите хора и тяхното бъдеще”. Талантливите музиканти от гръцката община възпроизведоха с инструментал едночасова програма, компилация от песни в различен стил и жанр. Площадът в Симитли се озвучи от саундтрака от филма „Карибски пирати”, Wind of Change на Scorpions, Stand by Me, мамбо песента Sway на Пабло Бертран, Libertango.

Музика и спорт "За младите хора и тяхното бъдеще" в Симитли
netinfo


Музикалната фиеста продължиха талантливите деца от община Симитли.
Пъстрият празник „За младите хора и тяхното бъдеще” бе поредната приятелска среща на децата и младежите от общините Симитли и Неа Зихни по съвместния проект, който реализират двете общини с финансовата подкрепа на „Програма за европейско териториално сътрудничество Гърция – България 2007 – 2013”.

Музика и спорт "За младите хора и тяхното бъдеще" в Симитли
netinfo


„Радостни сме че нашето добросъседство прераства в партньорство и полезно сътрудничество. Този проект дава големи възможности, но най-ценното - това са новите приятелства, които създаваме, които надявам се ще продължат”, каза заместник кметът на община Симитли Евгения Георгиева. „Проектът даде много хубави резултати, нови приятелства, сърдечни комуникации през последната година на децата ни и на нас, възрастните, които имаме грижата за тяхното по-добро настояще и бъдеще”, допълни заместник кметът на община Неа Зихни Йоанис Кириакидис.

Културният обмен, заедно с приятелските спортни срещи между деца и младежи от общините Симитли и Неа Зихни се реализират по проект „За младите хора и тяхното бъдеще” – FUTURE. Проектът е финансиран по „Програма за европейско териториално сътрудничество Гърция – България 2007 – 2013”, Приоритетна ос 1 „Качество на живот”, Област на интервенция – 1.3. „Сътрудничество по проблемите на здравето и социалните въпроси”, Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № В1.13.13 от 16.06.2011г.

Музика и спорт "За младите хора и тяхното бъдеще" в Симитли
netinfo

С инвестиция за 2 843 370.92 лв. се реализира основен ремонт на стадион „Спартак” в село Крупник, община Симитли, който скоро ще се превърне в най-модерния стадион в българско село, отговарящ на всички изисквания за домакинстване на мачове дори и от Европейските клубни първенства- с големи и хубави съблекални и помещения за треньорски и съдийски състави; модерна административна сграда с мултифункционална и конферентна зала; спортно-възстановителен център; подменено тревното покритие на стадиона; нови трибуни с до 2 500 седящи места; изграждане на два обособени входа на комплекса и разделяне на потоците, зрителите на отбор домакин и отбор гост при провеждането на спортни мероприятия.

Музика и спорт "За младите хора и тяхното бъдеще" в Симитли
netinfo


През последните месеци се реализираха и поредица от приятелски футболни турнири и спортни състезания между децата от Симитли и Неа Зихни на българска и гръцка територия.100 деца от трансграничния регион, пременени в тениски и шапки с логото на FUTURE – проектът, по който се реализират спортните състезания, най-добрите по волейбол, баскетбол и лека атлетика от училищата в Симитли и Неа Зихни играха и се забавляваха.  За втори път децата на Симитли приеха на собствен терен връстниците си от гръцката община в приятелски турнири. Само преди седмица футболните отбори на „Септември” Симитли и представителни отбори от футболната школа в Неа Зихни играха мач на стадиона в Симитли. Преди това децата от училищата в община Симитли, гимназиите в Симитли и Крупник и основното училище в Долно Осеново сформираха своите отбори по волейбол, баскетбол и лека атлетика, както и футболните отбори мериха сили с връстници от Неа Зихни на гръцка земя.

Този документ е създаден в рамките на проект „За младите хора и тяхното бъдеще” (”For young people and their future”), който се осъществява с финансовата подкрепа на Програмата за европейско териториално сътрудничество „Гърция – България 2007 – 2013”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от Община Симитли и при никакви обстоятелства не може да се счита, че този документ отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган

Музика и спорт "За младите хора и тяхното бъдеще" в Симитли
netinfo