Министър Станков открива “Седмица на гората” в Благоевград
Министър Станков открива “Седмица на гората” в Благоевград / снимка: Община Благоевград

Община Благоевград ще бъде домакин на националната инициатива  „Седмица на гората 2013“. Специално за официалното откриване на празника, в което участие ще вземе и кмета Камбитов, в града ще пристигне министърът на земеделието и храните проф. Станков. Церемонията ще се състои на 1 април, от 10:30 часа, на площад „Георги Измирлиев”.

Поканени на събитието са представители на Изпълнителна агенция по горите, Лесотехнически университет, Институт за гората при БАН, БУЛПРОФОР, КНСБ и КТ "Подкрепа", директори на държавни предприятия и регионални управления на горите, държавни горски и ловни стопанства, дирекции на паркове, научни институти, станции, лесовъди, журналисти и  граждани.

В седмицата на гората, от 1 до 7 април са организирани редица мероприятия. Ще бъдат връчени традиционните награди и отличия на лесовъди и служители към горските стопанства.  Младите благоевградчани също ще могат да изразят своето отношение към гората в конкурс за детска рисунка на асфалт, която тази година ще бъде на тема „Моята гора-моята мечта". В зала „22 септември” ще бъдат представена ловна фото-изложба, които ще носи мотото „Гората и ние”. Седмицата на гората ще бъде закрита с празничен концерт, в който участие ще вземат  Биг Бенд-Благоевград, ДФТА "Пиринче" и фолклорна група "Веселина" към Център по изкуствата, Студио за поп и джаз изпълнители "DREAM" към Младежки дом и Ансамбъл "Пирин".