Министър и кмет уважиха празника на 200-годишна църква в Лешко
Министър и кмет уважиха празника на 200-годишна църква в Лешко / Снимка: Община Благоевград

Министърът на отбраната на Николай Ненчев и кметът на община Благоевград Атанас Камбитов бяха официални гости на честванията по повод 200 години от създаването на храма в благоевградското село Лешко - „Св. Архангел Михаил".
„На 8 ноември православната църква чества Св. Архангел Михаил, но за нас, жителите на село Лешко, не е само Архангеловден. Днешният ден е особено празничен, тъй като се отбелязват 200 години от освещаването на храм „Св. Архангел Михаил".

Министър и кмет уважиха празника на 200годишна църква в Лешко
netinfo

Това е и причината да сформираме Инициативен комитет по организация на честванията на 200-годишнината от нашия храм и предстоящите задачи по съхраняването му", каза Галина Велкова, кмет на село Лешко, която благодари на кмета на Община Благоевград Атанас Камбитов за помощта и подкрепата. Тя сподели, че кметът Камбитов е и председател на Инициативния комитет.

Министър и кмет уважиха празника на 200годишна църква в Лешко
netinfo

Сред членовете са и отец Антон Шавулев, отец Павел, арх. Анелия Параскова и други. Велкова призова, всеки, който има възможност да помогне за възстановяването на храма, да се присъедини към списъка на комитета.
Кметът на община Благоевград Атанас Камбитов като домакин поздрави жителите на село Лешко.

„Днес е един от най-тежките християнски празници - Св. Архангел Михаил. Да сме живи и здрави и Св. Архангел да ни закриля!", пожела д-р Камбитов. Той поздрави с професионалния празник служителите на МВР и всички именици. „Създадохме Инициативен комитет. Смятам, че има още какво да се направи. Това, което поемам като ангажимент за следващия бюджет 2017 година, е да заложим средства, като първо ще възстановим църквата с благословията на Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Сефарим, ще възстановим всички стенописи и след това килийното училище", обяви категорично Камбитов. Той благодари на министър Ненчев, че утре на заседание на Министерски съвет ще бъде разгледано решението за прехвърляне терените на казармата към Общината.

Министър и кмет уважиха празника на 200годишна църква в Лешко
netinfo

„Възлюбени в Господа братя и сестри, честит празник", с тези думи министърът на отбраната Николай Ненчев се обърна към стотиците събрали се миряни пред храма „Св. Архангел Михаил". Той изрази радостта си, че има възможност да присъства на събитието и поздрави гостите и жителите на селото от името на министър-председателя на България Бойко Борисов. „Отбелязваме 200 години от освещаването на храм „Св. Архангел Михаил" и скоро ще построим още един храм в двора на казармите, но това ще стане с волята и на Министерски съвет. Пожелавам Ви по християнски силно да вярвате в доброто и хората", каза още министър Ненчев.

Министър и кмет уважиха празника на 200годишна църква в Лешко
netinfo

Храмът „Св. Архангел Михаил" получи икона на Св. Димитър от министър Ненчев и икона от кмета на Благоевград  Атанас Камбитов. След официалната церемония и молитвата за здраве на присъстващите, започна празнична програма, в която се включиха всички жители и гости на селото. Официални гости на събитието бяха още председателят на Общински съвет Радослав Тасков, секретарят на община Благоевград София Янчева, заместник-кметът Христина Шопова,представители на политически партии, културни институции и вярващи.

Негово Високо Преосвещенство Неврокопски митрополит Серафим отслужи Божествена света Литургия и водосвет за всички миряни.
"Св. Архангел Михаил" е първият църковен храм в Югозападна България и един от най- ранните възрожденски храмове в страната. Съградена е през 1816 година с финансовите възможности на местното население, както и с помощта на монасите от намиращия се наблизо Тросковски манастир. Като знак на признателност и благодарност към манастира, местните жители избират за храмов празник и патрон на църквата Свети Архангел Михаил, който е патрон на Тросковския манастир.

Министър и кмет уважиха празника на 200годишна църква в Лешко
netinfo

Изграждането на храма е израз на духовните потребности на населението от югозападните български земи, останали под османска власт след 1878 година. Изписването на църквата е плод на естетическите усещания на зографи от Банската художествена школа от края на 19 век, запазила последните елементи в иконописта. Художествените достойнства на черквата и спечелват място сред националните ни паметници на културата. Тя буди интерес като фактор в духовното развитие на населението от региона, тъй като в съседство, южно от храма, е изградено училище още в началото на 19 век.