Лидия Матеева разясни Закона за конфликт на интереси пред кметовете в община Сандански
Лидия Матеева разясни Закона за конфликт на интереси пред кметовете в община Сандански / netinfo
Влезлият в сила Закон за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси бе дебатиран на среща между секретаря на община Сандански Лидия Матеева и кметовете на населени места в общината.

Според този закон кметовете, кметските наместници и общинските служителите са публични личности и са задължени до 31 януари тази година да подадат специални декларации, поясни Матеева.

Пред директорите на дирекции кметовете поставиха актуални въпроси, свързани с ползване на земеделски земи общинска собственост и контролът, който трябва да упражняват за нередовните наематели.

Желаещите да наемат мери и пасища трябва да декларират това с молба до кмета на общината, припомни Янка Ризова - директор на дирекция "Общинска собственост”. До този момент едва 10 молби са постъпили от животновъди, поясни Ризова.

Министерството на земеделието вменява ангажимент на кметовете по населени места за извършване на проверка на физическите лица, които са наематели и получават държавни субсидии, дали произвеждат съответните култури, за които са получили субсидиите, стана ясно още на срещата.