Кушии на Тодоровден в Бачево
Кушии на Тодоровден в Бачево / снимка: Община Разлог
Кушии на Тодоровден в Бачево
70842
Кушии на Тодоровден в Бачево
  • Кушии на Тодоровден в Бачево

На 8 март - Тодоровден, разложкото село Бачево празнува своя празник с традиционни коннки състезания. На площада ще се подредят конете със своите ездачи, младите снахи ще се поклонят на своите свекървите, ще бъдат осветени питки хляб с формата на подкова. Конете ще се захранят ритуално със захар, за да е добра и здрава година, с царевица, пшеница и орехи, за да бъде богата реколтата.

В 11.00 часа в местността „Власовица” стартира надбягването на селски и елитни коне и надтеглянето, което ще бъде в три категории - до 450 кг, до 550 кг и над 550 кг., каза за Дарик кметът на разложкото село Соня Кулинчева.

Награждаването на победителите  ще се състои от 16.30 часа, след което ще се проведе празничен концерт в центъра на селото. За всички участници са осигурени  награди.

Традиционните селски кушии на Тодоровден в разложкото село Бачево събират хиляди любители на конете и конните състезания

Село Бачево е известно с това, че е голям център за развитие на конен спорт и туризъм. В селото има три конни бази. За местните жители Тодоровден или т. нар. Конски Великден е един от най-почитаните празници.

"В Бачево хората обичат конете и традицията на този ден. Това е голям празник, с който се слави нашето село и тази традиция трябва да остане, въпреки финансовите трудности, които срещаме", коментира Кулинчева.

Тодоровден се празнува в съботния ден от първата седмица на Великия пост.

Чуйте още от кмета Соня Кулинчева в звуковия файл