Община Благоевград
Община Благоевград / Снимка: Община Благоевград
Актуализация на дълга за изграждане на LED осветление в Благоевград разгневи част от общинските съветници в местния парламент. На последната сесия предложението на общинската администрация за промяна с 434 000 лева на максималния размер на поетия вече дългосрочен заем за улично осветление бе отхвърлено от общинския съвет. Против идеята гласуваха съветниците от БСП и Калоян Ханджийски от ДСБ.

"Нов дълг за LED осветление без аргументи е безумие. Няма никаква яснота защо трябва да теглим още 434 000 лева към вече изтеглените 1,8 милиона лева. От кметската администрация така и не обясниха защо, след като е направен предварителен разчет за изграждане на въпросното LED осветление, година по-късно се оказва, че трябва още над 20% допълнително финансиране към вече изтегления кредит", коментира Ханджийски.

Той допълни, че в комисиите към общинския съвет и на самата сесия никой не е дал ясни аргументи за нуждата от още средства за улично осветление.

"Това, което ни обясниха, бе доста мъгляво и неясно. А и кой ще поеме политическа отговорност за едно такова решение?", попита съветникът от ДСБ, който предположи, че новият заем ще бъде разходван за парка при казармата, вместо за изграждане на улично осветление, и най-вероятно на следващата сесия предложението отново ще бъде внесено за гласуване.
 

Той коментира и ситуацията с ОФК "Пирин", който има проблем с издръжката. Преди дни футболистите отказаха да излязат на тренировка заради неизплатени заплати, а кметът Атанас Камбитов се закани да направи обществено допитване до благоевградчани за бъдещето на футболния клуб.

"Проектът "Пирин" е фундаментално сбъркан. Клубът е разумно да разчита финансово на едрия бизнес, който да е основен спонсор. За съжаление обаче Благоевград няма индустриална основа, няма бизнес, който да спонсорира отбора. Сега се оказа, че единственият спонсор е Общината, което е непосилна тежест", подчерта Калоян Ханджийски.  Той отчете и една от успешните стъпки в развитието на клуба - активната работа с юношеската школа на Пирин. 

"Адмирирам подобни действия, но и те са закъснели. В "Пирин" отдавна са отворени големи пробойни. Според мен не го чака добро бъдеще. Единственият шанс е да се намери спонсор от средите на бизнеса, но в Благоевград няма икономика и няма откъде да дойде един такъв финансов ресурс", допълни съветникът от ДСБ.