Изправят на съд трима наркодилъри в Благоевград
Изправят на съд трима наркодилъри в Благоевград / Снимка: dariknews.bg

Окръжна прокуратура - Благоевград внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу трима мъже за незаконно държане, разпространение и пренасяне на наркотици.
На 30 юли 2015година в района на ГКПП-Илинден, обвиняемият И. М. направил опит незаконно да пренесе през границата на страната с Република Гърция високорисково наркотично вещество - хероин с бруто тегло 797,80 грама на обща стойност 39 890 лева. За целта бил използван лек автомобил марка „Хюндай", като деянието останало недовършено поради независещи от дееца причини.

На същата дата в местността ,,Дъбая", землището на село Борово, област Благоевград, И. М. без надлежно разрешително, в съучастие с друг обвиняем, държал с цел разпространение канабис (марихуана) с тегло 1,416 килограма на стойност 8 496 лева.
В престъпната схема участвали още двама мъже. Т. М. умишлено склонявал И. М. към извършването на незаконното деяние чрез набавяне на дрогата. Той давал съвети и разяснения как да се укрие наркотикът под кората на предна дясна врата и да се занесе в град Солун.

Третият обвиняем по делото е М.Ч., който разпространил на Т. М. близо 800 грама хероин.
За престъплението по чл. 242, ал. 2 от Наказателния кодекс - контрабанда на високорискови наркотични вещества - законът предвижда наказание „лишаване от свобода" от десет до петнадесет години и глоба от сто хиляди до двеста хиляди лева. Придобиване и държане с цел разпространение на наркотични високорискови наркотични вещества или техни аналози чл. 354а от Наказателния кодекес се наказва с лишаване от свобода от две до осем години и с глоба от пет хиляди до двадесет хиляди лева.
Предстои да започне съдебен процес срещу тримата мъже, срещу които Окръжната прокуратура в Благоевград повдигна обвинения за контрабанда, държане и разпространение на наркотици.