И малолетни вече са на кокаин
И малолетни вече са на кокаин / Дарик-Благоевград, Любима Калпачка, архив
И малолетни вече са на кокаин
71203
И малолетни вече са на кокаин
  • И малолетни вече са на кокаин

Разпространението на наркотици в малките населени места в Благоевградска област добива тревожна тенденция.

Деца в началния курс, които са зависими от дрогата, вече са разпознаваеми и като пласьори.

Продават на връстниците си в училищата марихуана, дори и кокаин, обяви председателят на Общинския съвет по наркотични вещества в Благоевград д-р Теменужка Любенова.

"Неотложно трябва да се създаде комитет за борба с разпространението на наркотични вещества в Благоевградско. Особено през последната година рязко е увеличен броят на наркоманите в малките населени места, като статистиката показва, че шестокласници и седмокласници вече шмъркат кокаин", каза в интервю за Дарик д-р Любенова.

"В Благоевград в средните училища, както и в университета, идват млади хора от малки населени места, които вече употребяват наркотици, те самите често стават и дълъри. Голяма част от тях дори вече имат връзка с пласьори и продават дрога в училищата. Искаме да поставим основата за изграждане на една мрежа от специалисти, с които да бъдем в непрекъсната връзка, за да можем да взимаме по-бързи и по-навременни мерки за ограничаване на последствията", коментира Теменужка Любенова.

Не трябва да се бяга от проблема с наркотиците, заяви областният управител Муса Палев, който днес бе поканен за участие в дискусията на Общинския наркотичен съвет.

"Това е една престъпност, която за съжаление трябва да се търси. Отговорните органи трябва да ги издирват тези престъпници, а не да чакат те сами да попаднат в ситуация да бъдат заловени. Борбата е изключително трудна, но сме длъжни заради бъдещето на страната", категоричен е областният управител Палев.

Губернаторът се ангажира да постави проблема и пред Областния съвет по здравеопазване, който бе учреден преди дни.

Още от д-р Любенова чуйте в звуковия файл