Детски кът отваря врати в благоевградския музей
Детски кът отваря врати в благоевградския музей / снимка: Дарик - Благоевград, Елина Христова, архив

Детски кът ще отвори врати в Регионалния исторически музей на 7 септември, съобщиха от пресцентъра на Община Благоевград. Новата придобивка е реализирана по проект “Подобряване на работата на българските музеи с деца и млади хора” и цели въвеждане на съвременни похвати в обучението на децата по археология и екология.

Специализираната интерактивна експозиция е първата в България, разположена в музейни зали. Предназначена е за деца от 3 до 12 години.

Детският кът е съставен от няколко части: възстановка на праисторическа къща с характерните за епохата елементи от бита на човека, пясъчник за симулация на археологически разкопки, ферма с растения, отглеждани от праисторическите хора, както и екологическа част, предлагаща разнообразни игрови ситуации.

Представени са археологията и биоразнообразието на Югозападна България, с които малките посетители ще имат възможност да се запознаят по достъпен и разнообразен начин чрез различни забавни игри и дейности.

Проектът се изпълнява от Департамент “Археология” при Нов български университет, с партньорството на Регионален исторически музей – Благоевград и Американската асоциация на детските музеи. Финансира се от фондация “Америка за България”.