Да бъдеш Incognito
Да бъдеш Incognito / Bluey от Incognito © Джаз фестивал Банско 2010

За Bluey от Incognito музиката е фасцинираща и неутолима любов. Музиката е лечител и учител, казва той с уговорката, че тя също така притежава силата да обединява и да забавлява. Разговорът се случи броени дни преди джаз фестивала в Банско, в чиято програма датата 9 август е запазена за Incognito и посветените в ейсид джаза.

Жан Пол-Муник Блуи или просто Блуи е създател на британската формация, която вече 31 години доказва на феновете си колко е важно музиката да се променя, като в същото време остава докрай Incognito. Тази година групата е номинирана за American Smooth Jazz Awards в категорията International Group, като наградите ще бъдат обявени през октомври. wстрани от отличията музиката има великата сила да обединява и тази сила, казва Bluey, не бива да бъде разпилявана. Следващият разговор така и се понесе - на вълна за музика и за любов.

Как се става Incognito?

На латински incognitus означава "незабележим", "изненадващ", "непознат" - не знаеш какво е, но го искаш. Избрах това име за нас, тъй като знаех, че Incognito няма да е регулярна група, а с времето ще се променя. Надявам се, че изборът на името е добър.

Имате щастието и привилегията цял живот да се занимавате с музика. Какво се промени през годините в музикално отношение?

Щастливец си, ако имаш шанса да се слееш с музикално течение, което става част от живота ти. Когато се занимаваш с музика, пътуваш по цял свят, виждаш различни места, срещаш хора с непозната култура. Порастваш - както се случва с децата. Влиянията са толкова много и животът е в постоянно движение. Исках този живот, но никога не съм си мислел, че всичко ще се движи толкова бързо от една година към следващата. Усещането за нея и страстта да създаваш музика не се променят. Това, което се променя, е около теб - заради невероятните преживявания, пак заради музиката.

Звучи страхотно. Следователно музиката е лична фасцинация?

Така е. Винаги съм искал да пътувам, да попадам в различни култури, чел съм и съм слушал музика за тези места. Това щеше да се случи, независимо дали съм в Incognito или не. Факт е обаче, че Incognito ми дари шанса да бъда този, който съм - днес в Тайланд, утре в Италия, а след това на Острова или в Мексико. Музиката наистина е фасцинираща и неутолима любов.

Тук е време за един личен въпрос - мислите ли, че имате приятели, които не могат да усетят магията на музиката?

Повечето от хората около мен обичат музиката, те са music lovers. С нея те се лекуват, релаксират или пък се радват на живота. На някое парти можем да се забавляваме, ако няма храна, но няма как да се забавляваме, ако няма музика. От време на време обаче срещам и хора, които се интересуват от музика, но не се вълнуват от душата й, а по-скоро от комерсиалната й стойност. Има хора, които нямат усет към храната, но продължават да се тъпчат. Някои правят същото с музиката.

Радвате се на специална връзка с Gilles Peterson. Какво ви свързва така силно вече 28 години?

Това е копнежът по музиката, която обичаме толкова много и искаме да споделяме - той като DJ, аз като музикант. Това е като усещането, което те завладява, когато почиваш на някое красиво място, а в този щастлив момент най-близките на сърцето не с теб. Тогава ти се иска те да бяха там, за да споделиш мига. Gilles и аз чувстваме същото - когато откриваме музиката, ни се иска всички да с нас и да слушат с нас. Мисля, че някой горе ни е събрал да сме близо един до друг.

Цялото интервю с Блуи от Incognito четете в ZAR.BG