ЧЕЗ дължи 350 000 лева към общинската хазна
ЧЕЗ дължи 350 000 лева към общинската хазна / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка

Благоевградските съветници настояват пред кмета Атанас Камбитов да даде конкретна информация за задълженията на ЧЕЗ към Общината и предприемане на конкретни мерки спрямо дружеството за разплащане.

Повод за искането са три предложения на „ЧЕЗ – Разпределение България” АД Общинската администрация да разреши на компанията отстъпено право на строеж за изграждането на три трафопоста.

Исканията предизвикаха сериозни дебати в местния парламент днес. Срещу тях се противопостави Владимир Елезов от ЕКИП, който заяви в зала, че дружеството дължи над 350 000 лева на Община Благоевград.

По време на дебатите се чуха становища първо ЧЕЗ да се издължат и едва тогава да се стартира процедурата, каквато е практиката в общината по отношение на останалите фирми и физически лица - длъжници.

Трафопостовете са нужни за електроснабдяване на кв. „Баларбаши” и махала  "Акациите" на село Горно Хърсово.

Общинският съветник от ГЕРБ Кирил Илиев поиска администрацията на Общината да предприеме незабавни мерки за събиране на дължимите суми и да предаде ЧЕЗ на съдя-изпълнител, който да наложи запори върху сметките на дружеството. Той призова колегите си да разрешат предоставянето на отстъпено право на строеж за трите трафопоста, за да не се бавят ненужно процедурите и хората да не бъдат заложници в така създалата се ситуация и отношения с ЧЕЗ.

Предложението на съветниците от ГЕРБ бе единодушно прието от всички общински съветници само за трафопоста в село Горно Хърсово, което повече от 20 години е без ток. Решението за останалите два обекта се отложи за следващата сесия на Общинския съвет, когато администрацията на кмета Камбитов трябва да представи доклад за точния размер на задълженията на енергоразпределителното дружество и предприетите действия по събиране на вземането.