Честват 150-годишнината на Никола Димков в ЮЗУ
Честват 150-годишнината на Никола Димков в ЮЗУ / netinfo

Тържествено честване по повод 150-годишнината на инж. Никола Димков, който чрез книгата си „Звезда на съгласието” през 1916 г. пръв дава идеята за създаване на Световна организация за мир и сигурност, организира Правно-Историческият факултет на ЮЗУ "Неофит Рилски".

Тържеството ще започне днес от 10:30 часа в зала 301 на Учебен корпус № 6, съобщиха от учебното заведение.

Инж. Н. Димков е роден през 1859 година в голямото българско село Горно Броди, Серско, тогава в Османската империя, като трето дете в семейството на видния горнобродчанин Димко Халембаков. Учи в началното училище в родното си село и в Пловдивската гимназия, която завършва с отличие. В 1880 година е изпратен от директора на Пловдивската гимназия да учи инженерство във Висшия технически институт в Париж. Още като студент има редица патенти, някои от които внедрени. В 1883 година завършва института за три години, вместо стандартните пет.

В Цариград, където се установява, придобива известност с проект за автоматично скачване на параходна композиция. Става мирски съветник на екзарх Йосиф I и участва активно в живота на българската колония в града. С финансовата помощ на състудента си от Париж Стоян Данев открива фабрика за производство на подкови. Жени се за скопянката Екатерина Трайкова.
В свободна България работи в Министерство на пътищата и съобщенията. Участва в проекта за свързване на железопътната линия Виена – Цариград между Вакарел и Белово, където предлага изобретение за предпазване на работниците по влаковите композиции.

В разгара на Първата световна война Димков издава книгата „Звезда на съгласието“, в която разработва идеята за създаване на световна постоянна организация, която да се занимава със световната безопасност и научното и културно сътрудничество между нациите. Проектът е отпечатан на френски, немски, турски и гръцки език и чрез посолствата в Цариград Димков го изпраща на много държавни и правителствени ръководители, включително и на американския президент Томас Уилсън, който по-късно излиза със своите известни Четиринадесет точки, които залягат в устава на бъдещата ООН.

Димков умира в Цариград през 1937 година.