Благоевградските криминалисти със слаба разкриваемост
Благоевградските криминалисти със слаба разкриваемост / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка
комисар Георги Костов
63106
комисар Георги Костов
  • комисар Георги Костов

Намаляват регистрираните криминални престъпления в Благоевградска област.

През изтеклата 2012 година в Областната дирекция на МВР са заведени 6465 заявителски материала за различни форми на престъпност. От всички тях са класифицирани 4039 броя, отчете директорът комисар Георги Костов.

През отчетния период са разкрити 1637 престъпления или със 164 повече от предходната година. В процентно изражение разкриваемостта е 40.53.

Задържаните извършители са 1 588, посочи комисар Костов. Преобладаващите престъпления са тези срещу собствеността - грабежи, кражби и други посегателства. Те са 2557.

Общоопасните - палежи, трафик на наркотични вещества и акцизни стоки, са 1120. 183 са регистрираните престъпления против личността на територията на Областната полицейска дирекция.

Най-висок ръст на разкриваемост бележат криминалистите в Гоце Делчев, Разлог и Сандански. С най-ниска са полицаите в двете управления в Благоевград, заяви директорът Костов.

През миналата година полицейският шеф е наказал 98 свои подченини служители в региона. В дирекцията са заведени 90 жалби срещу униформени, от тях 11 са основателни и виновните са понесли своята дисциплинарна отговорност.

От системата на благоевградската полиция са уволнени петима служители за корупционно поведение и неизпълнение на служебни задължения.

На проведеното днес отчетно събрание присъстваха шефовете на ГД "Гранична полиция" Милен Пенев и на ГД "Криминална полиция" Константин Димитров. Докладът на комисар Костов чуха областният управител Костадин Хаджигаев и административните ръководители на прокуратурата и съда в Благоевград.

Още за наказаните и наградени служители на благоевградската дирекция на МВР, както и за разследването на побоя в Гоце Делчев, извършен от местните полицаи преди седмица, и за случая с убийството на ром-крадец в село Баня от инспектор Иван Лулеов, чуйте от комисар Георги Костов в звуковия файл.