Благоевград се преклони пред Апостола
Благоевград се преклони пред Апостола / netinfo

141-годишнината от обесването на Васил Левски бе отбелязана в Благоевград. На церемонията присъстваха областният управител Муса Палев, заместникът му Димитър Капитанов, кметът на Благоевград Атанас Камбитов, заместниците му Валери Смиленов и Стоян Благоев, представители на политически партии, общественици и ученици. Паметта на Дякона бе почетена с полагане на венци и цветя на бюст-паметника на Левски, като ученици и театрали представиха делото на Апостола.

"Васил Левски ни завеща много неща, но почти нищо не изпълняваме. Датата на смъртта се чества като празник само на светците, това е истината - Апостола е светец за България. Той ни показва пътя и дай Боже да имаме очи и уши да го последваме", каза по време на церемонията кметът Атанас Камбитов.

Благоевград се преклони пред Апостола
netinfo
Церемонията протече под звуците на "Биг Бенд" - Благоевград.

Областният управител Муса Палев призова хората да не се сещат за Дякона само на конкретната дата "Апостолът трябва да бъде в сърцата на всеки един българин. Левски трябва да е пример за всички нас по всяко едно време, каза Палев.

Благоевград се преклони пред Апостола
netinfo

Обединен детски комплекс - Благоевград също ще отбележи датата годишнината от Васил Левски. С рецитал- спектакъла „Апостолът в премеждие” учениците ще отбелжат датата.

Момчетата и момичетата от детската редакция на „Хей, хлапета” и клуб „Детски еко-свят” ще отбележат 141 години от гибелта на Апостола в кинозалата на Регионален исторически музей от 16:15 часа.

Участие ще вземат над 30 деца на възраст от 8 до 12 години, които ще рецитират стихове, посветени на Васил Левски, ще пеят възрожденски песни и ще представят драматизация по разказа на Иван Вазов „Апостолът в премеждие”.