Благоевград отново на протест срещу монополите
Благоевград отново на протест срещу монополите / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка

В Благоевград организират пореден граждански протест тази неделя.

Митингът срещу монополите е насрочен за 11.00 часа на площад "Георги Измирлиев", пред сградата на Общинската администрация.

Хората се събират за грандиозен протест и чрез социалната мрежа. Заявка за участие до момента са дали повече от 2000 души.

"Сега е моментът протестите да станат още по-мащабни. Свалихме правителството, време е да свалим и монополите”, апелират от Инициативния комитет.

Към шествието ще се присъединят артистите от Драматичен театър "Никола Вапцаров", които готвят и жива верига срещу новоизбрания директор Надежда Асенова. Театралите настояват за анулиране на проведения конкурс за мястото на досегашния ръководител на културната институция в Благоевград Николай Кимчев.

Организаторите заявиха, че на 24 февруари очакват да излязат недоволни студенти и майки.

По-рано днес координаторите от Благоевград и други гладове в страната обявиха след разширена среща в София, че ще поискат незабавна среща с президента Росен Плевнелиев, която да бъде излъчвана на живо при пълна прозрачност, без участието на никакви политически партии. Там ще присъстват само представители на инициативните комитети по градове, които ще обявят исканията си пред държавния глава, заяви Людмила Манова, която е организатор на протестните действия в Благоевград.

"Разсекретяване и анулиране на договорите с монополите, президентът или парламентът да наложи мораториум върху декемврийските и следващите сметки за ток. Разпускане на ДКЕВР, без сваляне на наказателна отговорност на управлявалите го до този момент, да се осигури 50% гражданска квота в ДКЕВР с право на блокираща квота, премахване на ДДС върху електроенергията с указ на президента", изтъкнаха след националната среща координаторите.

Протестиращите са обединени в исканията да се направи пълно разследване на дейността на управлението на последното правителство, незабавно въвеждане на електронното правителство, отпадане на имунитета на народните представители и въвеждане на право за отзоваване.