Бившият представител на фондация Ноблес, Катя Демиревска е напуснала страната преди разследването за измамените студенти
Бившият представител на фондация Ноблес, Катя Демиревска е напуснала страната преди разследването за измамените студенти / netinfo
Бургаската фондация "Ноблес", чиито членове са замесени в аферата с източване на пари от кандидати за студенти в Шуменския университет е имала представителство в Благоевград до 2007 година. Офисът на фондацията се намирал в сградата на Професионална гимназия "Ичко Бойчев", съобщиха за Дарик.

Дни преди разкриване на престъпната схема за записване на студенти, дистанционно обучение в Шуменския университет, срещу суми от 3 хиляди лева, представителят на неправителствената организация в Благоевград, Катя Демиревска е заминала в Португалия. С фалшиви академични справки от ЮЗУ "Неофит Рилски", направо във втори курс са записвани мераклии за висше образование от Благоевградска област, информираха от прокуратурата. Те обаче не фигурират като студенти в Шуменския университет, независимо от факта, че вече са получили дипломи за завършено образование.

В схемата за фабрикуване на "фалшиви студенти" са замесени благоевградските юристи, Иван Радков и Симеон Кавраков. Кавраков е син на известен в Пиринско адвокат и е собственик на бар в центъра на Благоевград. Разследването по случая продължава.

Председател на пререгистрираната през 2007 година в Бургас , фондация "Ноблес" е 31-годишният Николай Янчев.