Банско сведе глава в знак на почит към поета Никола Вапцаров
Банско сведе глава в знак на почит към поета Никола Вапцаров / Снимка: Община Банско

В Банско бе отбелязана 74-годишнината от разстрела на една от най-светлите личности в българската история и литература - роденият в Банско поет Никола Вапцаров.

На 23 юли 1942 година той е осъден и разстрелян на Гарнизонното стрелбище в София, след като молбата му за помилване е отхвърлена от Борис III.

"Ще цитирам думите на гръцкия поет Арис Диктеос, които много точно описват поезията и душата на Вапцаров:

„Аз поне не познавам друга поезия, която да излъчва такава силна топлота, човечност, близост и честност, поезия, която да е толкова убедителна в изискванията си за хуманна справедливост и мир, каквато е поезията на Вапцаров. И колко вяра в поета и в неговото бъдеще, колко копнеж за живот изразява и предава тази поезия, така проста, скромна и непосредствена като слово, поезия, която не приема красивите думи и натруфеността."

Още дълги години поколенията ще намират вдъхновение от неговите стихове, ще откриват духовна чистота, хуманизъм и нравствена сила. Защото той е единствен и неповторим!

Да сведем глави пред светлата му памет!", заяви в словото си кметът Георги Икономов.

В знак на почит към поета на морето и машините, ръководството на община Банско, общински съветници, представители на институции и учебни заведения, общественици и граждани, поднесоха венци и цветя пред неговия паметник на площада, носещ гордо името му.

Преди церемонията, историците от Музеен комплекс Банско бяха подготвили кратка програма-рецитал в негова памет.

Поклон пред паметта на поета и посмъртен носител на почетна награда за мир!