4152 зрелостници от Пиринско на матура по български език и литература
4152 зрелостници от Пиринско на матура по български език и литература / netinfo
4152 зрелостници от Пиринско на матура по български език и литература
19616
4152 зрелостници от Пиринско на матура по български език и литература
  • 4152 зрелостници от Пиринско на матура по български език и литература

4 152 гимназисти от Благоевградска област са подали заявления за задължителната матура по български език и литература, която ще се проведе днес.

В областния град първия държавен зрелостен изпит ще положат 1404 гимназисти. Традиционно най-много са зрелостниците от т. нар. елитни благоевградски училища. От Професионалната гимназия по икономика на матура ще се явят 260 абитуриенти, от Езиковата и Природоматематическата гимназия - по 162-ма, от Национална хуманитарна гимназия - 151.

558 ученици са подали заявления за задължителната матура от Петрич, 546 от Гоце Делчев, 490 от Сандански, 273 от Разлог и 184 от Банско.

Държавният зрелостен изпит ще се проведе в 584 зали в 54 училищни сгради в региона, съобщи за Дарик началникът на Регионалния инспекторат по образованието в Благоевград Огнян Соколов.

1268 квестори ще следят за преписване и други нарушения по време на изпитния процес. Тази година гимназистите ще бъдат охранявани от педагози от други училища и населени места, които не преподават на полагащите държавен зрелостен изпит, с което допълнително ще се осуети евентуално опорочаване на крайните резултати, коментира Соколов. Той допълни, че по тази причина 347 от общия брой квестори ще бъдат учители в основни училища.

Точно в 7.45 часа днес в сградата на образователното ведомство, в присъствието на ресорния министър Даниел Вълчев, определен чрез жребий журналист ще изтегли изпитния вариант за задължителния държавен зрелостен изпит по български език и литература. 15 минути по-късно вариантът ще бъде оповестен по Българското национално радио.

Изпитът ще се състои от тест с 41 задачи. 33 въпроса от тях са с един верен отговор от няколко възможни, други 7 запитвания предвиждат свободни отговори, които ученикът сам трябва да напише. Последната задача е аргументиран текст, който носи 30 от общо 100 точки.

Времето за работа, с което ще разполагат зрелостниците, е 4 часа. За учениците със специални образователни потребности продължителността на изпита е с 2 часа повече.

Във връзка с организацията по провеждането на матурите със своя заповед  министър Вълчев обяви 18-и и 19-и май за неучебни дни.

Всички резултати от матурите ще се обявят най-късно до 12 юни. Те ще бъдат публикувани на официалния сайт на Министерството на образованието и науката, МОН, както и на интернет страниците на регионалните инспекторати. С входящия си номер и с ЕГН-то всеки зрелостник ще може да види оценката си.