400 благоевградчани протестираха срещу скъпите горива
400 благоевградчани протестираха срещу скъпите горива / Дарик Благоевград, Любима Калпачка

Повече от 400 благоевградчани с автомобилите си се включиха в националния протест срещу високите цени на горивата днес. Автопоходът тръгна от паркинга пред Югозападния университет "Неофит Рилски" към 16.00 часа.

Протестиращите срещу цените на дизела и бензина преминаха с надути клаксони на колите по централните улици в града и пред сградата на полицейската дирекция. Начело на колоната имаше и велосипедисти.

Шествието е разрешено от кмета на Благоевград Атанас Камбитов, съобщи Людмила Манова от Гражданско сдружение "Сила" - организатор на протеста. Полицейски автопатрули съблюдаваха за обществения ред и недопускане на произшествия с участниците в мирния поход.

Първонаначлно организаторите имаха намерение на блокират за час главен път Е-79, но от Областната управа в Благоевград не са дали разрешение, каза Манова. Според нея това е най-масираният протест в Благоевградско.

От гражданско сдружение "Сила" настояват за премахване на данъка върху акциза на горивата и нормализиране на цената спрямо стандарта на живот.

Иска се строг граничен контрол на фирмите относно качеството и количеството на внасяните у нас горива, както и незабавен мораториум върху цените на бензин и дизел, на едро и дребно.