28 % от българите имат спестявания
28 % от българите имат спестявания / снимка: sxc.hu

Изследванията на "Алфа Рисърч" показват, че към момента 28 на сто от българите имат някакви спестявания. Над половината от тях обаче (16 на сто) са теглили от своите спестявания през последните месеци.

В края на 2010 г. оценките както за икономическото състояние на страната, така и на домакинствата, остават почти същите както в края на 2009 г. Десет процента от анкетираните са на мнение, че икономическият климат се подобрява, 42 на сто смятат, че остава същият, а според 48 на сто ситуацията се влошава, сочат данните от редовно тримесечно проучване на социологическа агенция "Алфа Рисърч", проведено в периода 4-12 декември 2010 г.

В удържането на материалния стандарт на домакинствата принос имат и заделените в предишни години средства, посочват социолозите.

Традиционно в края на всяка година оптимизмът за близкото бъдеще се възражда. Малко над една трета са оптимистите, срещу 24-27 на сто песимисти. Най-значителен обаче остава делът (42 на сто) на хората, които не виждат признаци на съществена промяна през следващата година.

Като се имат предвид запазващото се ниско равнище на доходите на българските граждани (по данни на Евростат те са едва 40 на сто от средното за ЕС, измерено по критерия стандарт на покупателна сила), спадът на чуждите инвестиции и на потреблението, евентуално разминаване между очаквания и реалност може да катализира недоволство и напрежение в най-засегнатите социални групи, прогнозират социолозите, цитирани от БТА.

Предвижданото от управляващите икономическо оживление, нарастването на заетостта и доходите на населението след две тежки икономически години може да даде тласък на социалния оптимизъм. Както във всички европейски страни, така и у нас, икономическите процеси ще имат решаващ дял върху динамиката на политическата ситуация, отбелязват социолозите.