15 нарушения установи инспекцията по труда по случая със загиналите работници при трудовата злополука в Благоевград
15 нарушения установи инспекцията по труда по случая със загиналите работници при трудовата злополука в Благоевград / netinfo
15 нарушения в областта на безопасността на труда констатираха при направената проверка инспекторите от Областна инспекция по труда – Благоевград във връзка с трагичния инцидент, станал на 15 януари на ул. “Мелник” в областния център, при който загинаха трима работници. Това съобщи за Дарик началникът на инспекцията Николай Мавродиев.

Част от нарушенията, допуснати от изпълнителя на обекта “Благоустройствени строежи” ООД – Благоевград са неизготвената оценка на риска, непроведен инструктаж, неукрепване на стените на изкопа и допускане на багера в близост по-голяма от минимално допустимата, което е довело до увеличение на тежестта и свличане на земна маса.

“Фирмата е проверявана почти всяка година, като до сега не сме имали сериозни проблеми. Лошото при такива обекти е, че вършат работа обикновено за кратък период от време и не можем да ги контролираме постоянно”, коментира Николай Мавродиев.

Тримата работници Любен Колев, Филип Костов и Росен Мудев загинаха при трудова злополука на 15 януари, по време на подмяна на мръсен канал, обслужващ улица „Мелник” в Благоевград, когато напоена от проливните дъждове огромна пясъчна маса се срутва тях.

Във връзка с инцидента от инспекцията са наложили 2 имуществени санкции на “Благоустройствени строежи” ООД, които са в рамките на 1500 до 5000 лева. На техническият ръководител на обекта са съставени два акта за установяване на административни нарушения, за непроведен инструктаж в деня на злополуката и за непроверяване преди започване на работа в канала устойчивостта на стените му.

Протоколът за извършената проверка ще бъде предоставен на органите на прокуратурата.

Пълен списък на нарушенията и становището на инспекцията, чуйте в звуковия файл: