/ Дарик
Архиерейският наместник на Разложка духовна околия - иконом Янко Русков, и духовници от Разлог и Белица отслужиха в църквата „Св. Великомъченик Георги Победоносец" в разложкото село Баня заупокойна литургия и панихида в памет на загиналите в Кресненско Разложкото въстание.

Отличиха деца за патриотични рисунки в Разлог

С църковния ритуал бе дадено началото на честванията по повод 140-та годишнина от избухването на въстанието и битките при Баненска буна.

140 години Баненска буна честват в разложкото село Баня
Снимка: Дарик


След литургията с поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на Баненска буна признателни граждани почетоха паметта на загиналите. Кратко слово бе произнесено от Мария Юрганчева, кмет на с. Баня

Изложба, посветена на въстанието, подготвена от РИМ-Благоевград, бе открита по обяд  в Ритуалната зала в селото. Честванията ще продължат в 16:30 часа с тържествена програма. Сред официалните гости ще бъде вицепрезидентът Илияна Йотова.

140 години Баненска буна честват в разложкото село Баня
Снимка: Дарик


Проявите ще приключат с поднасяне на венци пред паметника на жертвите на Креснеско- Разложкото въстание и заря. Баненска буна е вторият етап на Кресненско- Разложкото въстание. Именно там са се водели  най- ожесточените боеве. В ноември на паметната 1878 г. село Баня е опожарено и сринато до основи.

От 282  християнски къщи и  83 занаятчийски работилници и търговски обекти, остават само 11, които са подминати от турския башибозук. От населението десетки са заклани, стотици са убити и умрели от студ и глад по друмищата, търсейки убежище в свободна България.