/ iStock/Getty Images
По повод запитвания от медии, че на 1 юли в Окръжна прокуратура-Смолян постъпиха четири сигнала от областния управител на област Смолян за получени при него жалби за неправомерен натиск относно упражняване на избирателно право. 

Акция на полицията в Горна Оряховица срещу купуването на гласове (ВИДЕО)

Три от сигналите съдържат данни за престъпления против политическите права на гражданите, а четвъртия се отнася за друг вид престъпления. Само един от сигналите касае предстоящите парламентарни избори, насрочени за 11 юли 2021 г., а другите два се отнасят за предишни избори, такива проведени през 2015 г. и април 2021 г., съобщиха от прокуратурата.

Въпреки че са отнасят за минал период от време, всички сигнали са подадени в Областна администрация-Смолян едва в края на юни 2021 г. Прокуратурата незабавно е препратила сигналите по компетентност на Районна прокуратура-Смолян, като е съобразена родовата и местна подсъдност на визираните в сигналите престъпления.

След спецакция в Бургаско: Задържаха девет души за купуване на гласове

Наблюдаващите прокурори, след като са се запознали със съдържанието на сигналите, са преценили, че данните не са достатъчни да се образуват досъдебни производства, поради което и в изпълнение на Указанията за организацията на работа и осъществяването на контрол за законосъобразност от прокуратурата при провеждането на избори, са възложени проверки на органите на МВР, дадени са подробни указания за изясняване на обективната истина и е определен срок от 48 часа.

След приключване на проверките и съобразно установените факти, наблюдаващите прокурори ще извършат преценка дали са налице достатъчно данни за образуване на досъдебни производства.