/ iStock
Недоволни жители на село Ребърково, община Мездра протестираха днес срещу калта по улиците, която оставят след себе си камионите на фирмата, строяща разширението на пътя Мездра-Лютидол, част от пътя до Ботевград.

Един от организаторите на протеста Светозар Иванов обясни, че камионите не трябва да минават през селото, тъй като имат друг алтернативен път, но им е по-удобно от тук, защото бързат. По думите му на ден минават по над 20-30 камиона, а къщите наоколо са в кал.

Според хората, ако не е кал по улицата, ще е прах, затова живеещите наблизо не са си отваряли прозорците за проветряване от месеци. Недоволните обясниха, че след като се е разбрало за протеста, от фирмата са започнали за мият улиците, а днес и камионите не минават. 

„Хората са прави да протестират, наистина има нанесени големи количества кал. Последните няколко дни фирмата-изпълнител се опитва да предприеме някакви действия по измиване на улиците, но това не е достатъчно“, каза кметът на селото Петър Петков. По думите му на 24 ноември, миналата година, е изпратил писмо до Областното пътно управление за състоянието на пътната отсечка, но до момента официален отговор от държавата няма. „На всички хора ни е ясно, че този път трябва да се случи, но с цената на какво?“, попита Петков.

Жителите се притесняват и от активиране на свлачището, което се намира в района, недоволстват и от това, че заради новото трасе са прекъснати и всички пътища към имотите им в планината.
Мая Ценова/БТА