Заснеха разрушаване на бели кръвни телца
Заснеха разрушаване на бели кръвни телца / ThinkStock/Getty Images

Австралийски и американски учени за пръв път са успели да заснемат видео кадри на всеки един етап от разрушаването на бели кръвни телца в човешкото тяло, пише „Гардиън". Явлението, което не е наблюдавано никога преди, показва, че клетките изпращат сигнал за тревога на имунната система. Белите кръвни телца са клетките на имунната система, които се борят с бактериалните и гъбични инфекции, както и с вирусите.

С помощта на таймлапс микроскопия, която дава възможност за филмиране на бързо протичащи процеси чрез заснемане на хиляди кадри в секунда, изследователи от Университета Ла Троб в Мелбърн са видели изхвърлянето на молекули от вътрешността на белите кръвни телца. Досега се смяташе, че клетките умират и се разпадат по произволен начин. Таймлапс филмът разкрива обаче, че смъртта им е контролирана и целенасочена. Откритията са публикувани в авторитетния международен медицински журнал Nature Communications.

Биологът Джорджия Аткин-Смит, един от ръководителите на екипа, казва, че смъртта на клетките преминава през три фази - издуване, експлоадиране и разпръсване. Намиращите се наоколо клетки могат лесно да погълнат малките разпръснати парчета. Учените смятат, че в тях се съдържат определени молекули, който са предупреждение за евентуалното наличие на патоген. Процесът не е заснеман никога досега, тъй като обикновено изследователите наблюдават клетки, след като умрат, отбелязва Аткин-Смит.

Откритието е важно, защото предоставя подробности за начина, по който патогените побеждават умиращите бели кръвни телца и се разпространяват в тялото. Новите познания могат да помогнат за по-ефективното използване на защитните сили и оздравителните механизми на човешкия организъм.

Източник: Фокус