Загубен е контролът над товарния кораб "Прогрес", който започна да пада към Земята, предаде АФП.

"Той започна да пада", потвърди отговорно лице от руския космически комплекс, пожелал анонимност. И добави, че са започнали напълно неконтролируеми реакции.

Kонтролируемото сваляне на "Прогрес" от орбита е невъзможно, съобщи ТАСС.

"Специалистите признаха, че ситуацията с "Прогрес" е безперспективна. Контролируемото сваляне на космическия кораб от орбита няма да се получи", заяви източник от ракетно-космическия отрасъл на Русия.

По-рано днес специалисти на Центъра за управление на полетите в Подмосковието /ЦУП/ опитаха да поемат управлението на "Прогрес М-27М", на "Прогрес" са били подавани команди, но от тях не е имало полза.

Tоварният космически кораб "Прогрес М-27М" излетя във вторник, на 28 април, от космодрума Байконур. Веднага след отделянето на кораба от ракетата-носител "Союз-2.1а" започнаха да постъпват съобщения за неотворени антени на системата "Курс". След това бе установено, че космическият кораб се намира на неразчетна орбита. По-късно бе установено, че той се върти неконтролируемо около оста си.

Опитите за връзка досега не са били успешни. Сътрудници на обединения център за космически операции на авиобазата на САЩ Ванденберг в Калифорния са открили 44 отломки с неизвестен произход на орбита в района на космическия кораб "Прогрес М-27М", съобщи днес командващият центъра генерал-лейтенант Джей Реймънд, цитиран от ТАСС. По думите му засега американските специалисти не са успели да установят произхода на отломките.

Причината за аварията на "Прогрес М-27М" може да се окаже извънредната ситуация, свързана с отделянето на кораба от ракетата-носител "Союз-2.1 а", съобщи първият заместник-ръководител на Роскосмос и председател на държавната комисия по изпитанията Александър Иванов, цитиран от ТАСС.

По случая е съставена държавна комисия. Запасите от продукти на борда на Международната космическа станция са достатъчни, за да няма проблеми екипажът с изхранването до месец август-септември даже и без допълнителни доставки, съобщи НАСА. Според американските данни космонавтите ще преминат на резервните продукти от 5 юли, а запасите са разчетени до 18 август. А като към тях се прибавят и товарите, доставени чрез американския космически кораб "Дракон", продуктите ще стигнат до 5 септември.

Допълнително продоволствие може да бъде доставено на МКС с пилотирания "Союз ТМА-17М", чийто старт е заплануван в края на месец май. Но по-рано източник от Байконур, откъдето трябва да стартира корабът, съобщи, че изстрелването му може да бъде отложено заради извънредната ситуация с товарния кораб "Прогрес".

През месец юни трябва да стартира поредният "Дракон", а през август - "Прогрес М-28-М", който според някои данни може да бъде изстрелян и по-рано. Освен това през месец август също е планирано изстрелването на японския товарен кораб HTV.

Междувременно стана ясно, че копието на Знамето на победата вече се намира на борда на Международната космическа станция /МКС/. То е било доставено там от екипажа в края на март, съобщиха за ТАСС от Роскосмос. "Знамето на победата се намира на Международната космическа станция. То бе доставено там на 27 март от пилотирания космически кораб "Союз ТМА-16М" с екипаж в състав командир, космонавта на Роскосмос Генадий Падалка, бордови инженери Михаила Корниенко /Роскосмос/ и Скот Кели /НАСА/", са казали от Федералната космическа агенция.

Преди ден бе съобщено, че Знамето на победата ще бъде доставено на МКС с "Прогрес М-27М".

Източник: БТА