В предаването "Часът на Милен Цветков" по Нова телевизия специалисти обсъдиха темата възможно ли е мобилен телефон да се самовзриви.

Повод за дикусията станаха инцидентите със самовзривили се смартфони.

На 25 ноември 2011 година в Англия смартфон се взривява в леглото на 11 годишно дете, докато спи. Майката на пострадалия разказва, че поставила апарата на леглото на детето и слязла до кухнята да си направи чай, когато чула мощен гръм и писъците на детето. От компанията производител подчертават, че това е първият подобен инцидент с техен апарат.

През 2013 година жителка на латвийската столица Рига за малко да стане жертва на самовзривил се смартфон, който в този момент се намирал встрани от нея. Представители на компанията производител споделят, че са имали подобни случаи в миналото, когато потребители са използвали неоригинални батерии за мобилните си устройства.

Мъже, не носете мобилния си телефон в джоба на панталоните

Друг случай е на 18 годишна американка, чийто телефон се взривил в джоба и й причинил множество изгаряния. Подобни случаи има в Китай и Казахстан.

Мобилният телефон - основно средство за хващане в изневяра

Възможно ли е това?

Според Веселин Бешевлиев, специалист по високотехнологични играчки всички компании полагат много усилия за изработката, но литиево-йонна батерия на смартфона е изключително отровна. Тя може и да гръмне.

Според Иван Иванов, мениджър на компания за потребителска електроника е възможно да се получи единичен дефект, свързан с батерията. Но процентът на тези случаи е много малък. „Потребителите трябва да проявяват хигиена по отношение на използването на продукта и да четат упътваното", каза още Иванов.