В петък ще има „синя луна”
В петък ще има „синя луна” / снимка: sxc.hu

Този петък ще можем да наблюдаваме „синя луна”. Рядкото явление се случва, когато пълнолуние настъпи два пъти за един календарен месец.

На 31 август, петък, ще наблюдаваме първата „синя луна” от март 2010 г., а следващата ще се появи чак през юли 2015 г. Тъй като пълнолуние настъпва веднъж на всеки 29 дни, а един месец може да има максимум 31 дни, комбинацията е рядка и се случва веднъж на около две години и половина.

Не можем да очакваме луната да възприеме различен цвят. Ако няма изригване на вулкан, тя ще остане бяла както винаги, освен ако облаци не затъмнят гледката, разяснява БГНЕС. Ако изригне вулкан, луната може да се оцвети в различен цвят, тъй като е известно, че пепелта в небето играе визуални трикове със слънцето и луната.

Когато изригва вулканът Кракатоа в Индонезия през 1883 г. и пепелта достига до горните слоеве на атмосферата, сини луни се появявали в цял свят в продължение на две години. Хората виждали и бледолилаво слънце и за първи път сребристи облаци.

Според НАСА ключът към синята луна е наличието във въздуха на много частици, малко по-широки от дължината на вълната на червената светлина (0,7 микрона). Това е рядкост, но вулканите понякога бълват подобни облаци, както и горските пожари.