Човечеството е способно да оцелее и при най-страшните сценарии за края на света. Това казва пред Нова телевизия професор Ричард Докинс - световно известен биолог и убеден атеист.

"По въпроса за началото на човечеството, според мен, началото е дадено от рибонуклеиновата киселина", твърди проф. Докинс, който пристигна у нас за Фестивала на науката.

Векове наред науката е безсилна да ни просветли по въпроса как сме се появили на Земята, в периферията на Млечния път, някъде в безкрая на Вселената. Затова човечеството търси отговорите с помощта на религията, където необяснимото е сътворено от могъща сила, наречена Бог.

Стивън Хокинг: За да оцелее, човечеството трябва да намери убежище извън Земята!

В появата на живота и на нашия малък свят, според професор Докинс, няма нищо божествено, а 50% физика и химия и още толкова късмет. Искрата на нашето съществуване вероятно е дошла от астероид. Един от много апокалиптични сблъсъци, оставили трайни белези по земната повърхност.

И ако за живота имаме бегла представа как се е появил на Земята преди 4 милиарда години, то бъдещето ни тъне в пълна мистерия. Някои предричат астероиден сблъсък, други поглъщане на Земята от Слънцето. Най-цветущите сценарии са плод на религиите. Вероятно битието ни няма да е вечно. Въпросът е кога и как?

"Вероятно ни очаква същото, което е избило динозаврите. Удар от астероид. Ние сме технологичен вид и може би ще го предотвратим. Ще го разрушим, ще си построим бункери. Да не забравяме, че сме най-устойчивият вид до момента", на мнение е професорът.

Въпреки че е оптимист за нашето бъдеще, Докинс все пак предупреждава, че технологичният прогрес може да е както нашият спасител, така и инструмент за масово унищожение.

"Поглеждайки към реалността, най-страшната опасност е високотехнологично оръжие да попадне в ръцете на крайно религиозни групи хора. Такива, които са склонни да пожертват своя живот в името на някаква религиозна кауза", смята Докинс.
Така, според него, технологиите, от които очакваме да ни спасят, могат да сложат точка много по-рано.

Източник: Novanews.bg