Свързват още 2200 училища в национална мрежа
Свързват още 2200 училища в национална мрежа / netinfo

Още 2200 училища в страната ще бъдат свързани в единна мрежа след възобновяването на проекта за изграждане на националната образователна мрежа на училищата в България.

Средствата, осигурени за работа по този проект до края на годината, са 8 300 000 лева, съобщиха от Държавната агенция за информационни технологии и съобщения.

С реализацията на проекта всички 3200 държавни и общински училища ще бъдат свързани в национална мрежа, а учениците, които ще ползват Интернет в училище, ще надхвърлят 1 милион души.

Така България ще застане на едно от първите места в Европа по процента на училища с Интернет, каза главният изпълнителен директор на БТК.

Проектът се реализира от консорциум „Училища онлайн”, в който участват Българската телекомуникационна компания, „Парафол комюникейшънс”, „Ларексо” и „Телелинк”.

До втори старт на проекта се стигна след постигане на извънсъдебно спрозумение между консорциум „Училища онлайн” и консорциум „Национална образователна Интернет мрежа”, който с исковата си молба пред Софийска районен съд спря изпълнението на проекта.

През първия етап от проекта „Училища онлайн” е свързал успешно над 1000 български училища.