Стартира совалката Атлантис
Стартира совалката Атлантис / netinfo

От Кейп Канаверал, щата Флорида, бе изведена американската космическа совалката "Атлантис". С шестима астронавти на борда тя отлетя за Международната космическа станция (МКС). По-малко от 9 минути след старта тя достигна околоземна орбита.

Извеждането на "Атлантис" бе отлагано шест пъти от 27 август досега поради лоши метеорологични условия и по технически причини. Двете помощни ракети на "Атлантис" се отделиха, както бе предвидено, 2 минути след началото на полета и паднаха в Атлантическия океан, откъдето ще бъдат прибрани.

Екипажът на совалката, в който с включени една жена и един канадец от Канадската космическа агенция, ще остане на МКС 11 или 12 дни. Целта на мисията им е продължаване на изграждането на станцията с доставката и инсталирането на два големи сглобяеми модула, единия от които слънчева антена, с общо тегло 16 тона.

Това е третият полет на американска космическа совалка за малко повече от година и откакто на 1 февруари 2003 г. изгоря при навлизане в земната атмосфера совалката "Колумбия". /БГНЕС/