Совалката Атлантис се скачи с МКС
Совалката Атлантис се скачи с МКС / снимка: Reuters

Американската совалка "Атлантис" се скачи с Международната космическа станция (МКС), предадоха ДПА и Франс прес. "Атлантис", която бе изстреляна на 11-дневна мисия в понеделник, носи над 12 тона научно оборудване, резервни части и храна за попълване на запасите на базираната на 350 километра над Земята МКС. Шестчленният екипаж на совалката има три планирани излизания в открития космос.

Преди скачването, "Атлантис" направи обръщане назад на 180 градуса - маневра, която позволи на екипажа до провери за щети по термичния щит на космическия кораб.

Служители на НАСА заявиха след изстрелването, че не изпитват никакви притеснения за евентуални щети, получени по време на изстрелването на совалката, допълва БТА.

Това е последният полет на космическа совалка за тази година. За догодина са планирани още пет мисии, след което, 30 години след полета на първия космически кораб от този тип, цялата програма "космическа совалка" ще бъде "пенсионирана". На нейно място ще се използва нова система, наречена "Орион", която включва ракета носител с капсула за екипажа.