Що е то сибирски еднорог и кога е изчезнал?
Що е то сибирски еднорог и кога е изчезнал? / снимка: Thinkstock/Getty Images

Учените смятаха, че сибирският носорог, известен също като "сибирски еднорог", е изчезнал от лицето на планетата преди около 350 000 години. Датирането на новооткрити фосили на екземпляр от вида обаче показа, че те са на едва 29 000 години, съобщи ЮПИ.

Събраните данни навеждат на мисълта, че ранни хора са живели заедно със сибирски носорози и може би са ги ловували. Изчезналият вид носорози Elasmotherium sibiricum е имал изключително дълъг преден рог. Затова животните от вида са наричани "сибирски еднорози".

Отиват си последните бели носорози в света

Фрагменти от черепа на въпросния екземпляр са намерени в Казахстан. Част от древната популация носорози оцеляла в Южен Сибир дълго след смъртта на роднините им на север.

"Изглежда, че южната част на Западен Сибир е била като убежище, където тези носорози са се съхранили най-дълго в сравнение с останалата част от популацията им", заяви ръководителят на изследването Андрей Шпанский от Томския държавен университет.

Почина последният мъжки северен бял носорог

Учените сега са опитват да установят какви климатични фактори са тласнали на юг носорозите.

"Опознаването на миналото ни позволява да направим по-точни прогнози за естествени процеси в близко бъдеще", отбеляза ученият.

Резултатите от изследването са публикувани в American Journal of Applied Sciences.

Източник: БТА