Самопочистващ се плат може да измести пералнята
Самопочистващ се плат може да измести пералнята / © ThinkStock/Getty Images

Скоро дрехите ни може да се самопочистват, докато ги носим. Наноструктури в текстила може да сложат край на часовете на пране и сушене, като разграждат петната и мръсотията под въздействие на светлина.

Това пише MailOnline, цитиран от агенция „Фокус".

Учени са открили начин за интегриране на миниатюрни метални структури в памук, които при катализиране на реакция отстраняват замърсяванията. Химичната реакция се активира чрез светлина, която ускорява трансфера на електрони, необходими за разграждането на органична материя.

Американските войници с невидимо наметало

"Все още е рано да започнем да изхвърляме пералните си машини, но постижението полага основите на разработването на самопочистващи се материи," казва д-р Раджеш Раманатхан, инженер от Кралския мелнбърнски технологичен институт в Австралия, който ръководи проучването.

Екипът е изградил триизмерни медни и сребърни наноструктури върху памучна нишка. Процесът на свързване на металите с текстила отнема приблизително 30 минути. При светлинно въздействие наноструктурите поглъщат енергия, която възбужда електроните в металните атоми. Това катализира разграждане на органичния материал по повърхността на памука.

Учените отбелязват, че при тестове самопочистването на някои съдържащи наноструктури материи е отнело по-малко от шест минути.