„Прогрес ще падне на 9 май
„Прогрес ще падне на 9 май / снимка: БГНЕС, архив

Товарният космически кораб "Прогрес М-27М" може да навлезе в плътните слоеве на атмосферата на 9 май. Това се съобщава на американски сайтове, които извършват наблюдение на различни обекти в космическото пространство на базата на данни на Северноамериканското военновъздушно-космическо командване (НОРАД), предаде ТАСС.

„Прогрес" ще изгори в атмосферата, засега не е ясно над коя държава

"Според прогнозата обектът ще навлезе в плътните слоеве на атмосферата в събота, 9 май 2015 година, в 23.50 часа московско време" - се казва в съобщенията. НОРАД е дало на космическия кораб пореден номер 40619.

Вашингтонското интернет издание "Фри бикън" потвърждава прогнозираната дата, но уточнява времето - 20.30 часа московско време. В информацията си то се позовава на представители на НОРАД.

Авариралият товарен кораб "Прогрес М27-М" беше изстрелян във вторник, 28 април, от космодрума Байконур с ракетата-носител "Союз-2.1а". Той се оказа в неразчетена орбита, връзката с него беше изгубена и специалистите признаха за невъзможността той да бъде скачен с МКС. Сега се разглеждат варианти за потопяването му в океана.

Източник: БТА