Придвижването на медузите може да осъществи революция при подводниците
Придвижването на медузите може да осъществи революция при подводниците / ThinkStock/Getty Images

Начинът на придвижване на медузите и миногите, които за целта всмукват вода, може да вдъхнови създаването на ново поколение подводници, сочат резултатите от изследване, цитирани от АФП.

„Проучванията ни показаха, че медузите и миногите всмукват вода, за да се придвижат напред, вместо да я изтласкват зад себе си”, заяви Джон Дабири от Станфордския университет в Калифорния. „Това откритие поставя под въпрос всичките ни хипотези. Констатацията може да доведе до създаване на подводни возила, които се придвижват с безпрецедентна ефикасност”, каза още експертът.

Известно бе, че медузи и миноги могат да се придвижват бързо, без да изразходват много енергия, но причината за това бе неясна. „Ако свързаният с всмукване механизъм може да намери приложение при производството на подводни возила, ще се икономиса значително количество енергия”, отбеляза Дабири.

Учените изследвали налягането, което въпросните животни упражняват върху заобикалящата ги вода. „По този начин установихме, че механизмът, свързан с придвижването на медузи и миноги, се различава от онова, което предполагахме”, поясни Дабири.

В зависимост от начина си на придвижване животното генерира в заобикалящата го вода високо или ниско налягане. Придвижването странично създава високо налягане, а ротацията на тялото - вихри, придружени от ниско налягане. В случаите с високо налягане животното може да се възползва от него, за да се придвижи. При ниско налягане животното е изтеглено напред така, сякаш е всмукано.

„Получените резултати навеждат на мисълта, че тези животни ползват предимно механизъм, свързан с ниско налягане”, уточни ученият. Резултатите от изследването са публикувани в Nature Communications.

Източник: БТА