/ ThinkStock/Getty Images
Учени от Китай и Австралия създадоха най-тънката холограма, съобщи ЮПИ. Един ден технологията може да бъде интегрирана в смартфони, лаптопи и телевизори.
 
Размерът е ключов за съвременната електроника. Каквото и да се интегрира в устройствата на 21-и век, трябва да е малко. Досега специалистите не можеха да свият достатъчно технологията за холограми. "Обичайните компютърно генерирани холограми са твърде големи за електронните устройства, но нашата свръхтънка холограма преодолява този недостатък", каза професорът по оптоелектроника Мин Гу от Технологичния институт в Мелбърн.
 
Холограмата, създадена от Гу и екипа му, е с дебелина няколко стотици нанометра. Тя е 1000 пъти по-тънка от човешки косъм. Холограмата е изработена с лазер. Тази техника е много ефикасна.
 
Холограма на инвалид спира шофьори-нарушители в Русия

За да генерират триизмерни образи, повечето холограми трябва да са достатъчно плътни. Това дава възможност да се манипулират оптичните дължини на вълните.
 
Китайските и австралийски учени са намерили начин да преодолеят този проблем. Те са използвали свръхтънък топологичен изолатор - свръхтънък слоест филм, който действа като оптичен резонатор и засилва превключването на фазите на отразените светлинни вълни и така произвежда холографен образ.
БТА