Планер ще лети до ръба на Космоса без двигател
Планер ще лети до ръба на Космоса без двигател / снимка: Guliver/Getty Images

Планерът Perlan 2 успешно приключи първия си тестови полет, подготвяйки се да се издигне до ръба на Космоса, пише Tech Тimes. Безмоторната летателна машина е била издигната до височина 1524 метра под управлението на пилотите Джим Пайн и Морган Сандъркук.

Полетът до 1524 метра е само началото. Следващата година планерът ще се издигне на 27 400 метра в Аржентина, за да изследва климата, климатичните промени и озоновия слой.

Създателите на Perlan 2 се надяват събраните данни да помогнат на учените да разберат и как по-голямата височина влияе на функционирането на летателните машини.

Една от амбициите за безмоторния самолет е след време да бъде използван от първите хора, които ще колонизират Марс. Причината е, че земната атмосфера на височина 27 400 метра е подобна на въздуха на Марс, както като плътност, така и като температура.

Издигайки се на 27 400 метра, планерът ще постави нов рекорд за височина за безмоторен самолет, надминавайки предишното най-добро постижение от 15 544, постигнато от предшественика си Perlan през 2006 година, допълва Фокус. Планерът се издига на такива височини, носейки се с въздушните, които преминават над планинските вериги и се движат нагоре.

През декември планерът ще бъде тестван в Миндън, щата Невада, а след това ще бъде изпратен в Аржентина, за да лети над Андите. През юли или август се очаква самолетът да се издигне до 27 400 метра. Вече се планира и създаването на Perlan 3, който ще достигне височина 30 500 метра.