Откроиха най-дългата и най-продължителната мълния
Откроиха най-дългата и най-продължителната мълния / ThinkStock/Getty Images

Специалисти от Световната метеоролична организация утвърдиха два световни рекорда за електрически искрови разряди в атмосферата, предаде ТАСС.

Най-дългата мълния, разпростряла се на над 300 километра, е била регистрирана през 2007 година в щата Оклахома в САЩ, а най-продължителната по времетраене - над 7,7 секунди, е паднала на 30 август 2012 година в региона Прованс-Алпи-Лазурен бряг в южната част на Франция.

Привлича ли мобилният телефон мълнии?

Според комитета на експертите на Световната метеорологична организация със седалище в Женева мълнията над Оклахома от 2007 година е покрила хоризонтално разстояние от 321 километра. а светкавицата над Южна Франция е била с продължителност 7,74 секунди.

От организацията, която е специализиран орган на ООН, изтъкват, че мълниите за пръв път са внесени в официалния архив на екстремалните метеорологични и климатични явления, поддържан от Комисията на Световната метеорологична организация по климатология. В него се регистрират рекордните жеги, студове, скорости на вятъра, количества на валежите и други феномени на климата.

Източник: БТА