Откриха ново състояние на материята
Откриха ново състояние на материята / sxc.hu

Изследователи откриха нови доказателства за наличието на мистериозно ново състояние на материята.

То е известно като „квантова спинална течност" и при него електроните - едни от основните неразделими градивни частици на материята - се разбиват на други квазичастици.

За първи път учените предполагат за съществуването на такова състояние в магнетизирани материали още преди 40 години, но независимо от множеството данни за наличието му досега това състояние не беше наблюдавано в естествено състояние. Сега обаче това състояние е било засечено в двуизмерен материал, наподобяващ графена, пише научното издание „Сайънс алърт".

Китай подготвя квантова телепортация между Космоса и Земята

„Това е ново квантово състояние на материята, което е предвидено, но не е наблюдавано преди", заяви Йоханес Кноле от Университета в Кеймбридж, който е участвал в опитите на материала.

Изследователите са успели да открият следи от квантова спинална течност в материал, като са наблюдавали т. нар. процес електронно фракциониране. Той от своя страна води до разделянето на електроните в квантовата спинална течност.

Алберт Айнщайн - един от най-брилянтните умове на човешкия род

При това състояние електроните не се разделят точно на по-малки части, а образуват т. нар. квазичастици. Сами по себе си те не са отделни частици, а представляват научна концепция, с която учените обясняват особеното поведение на някои частици.

Учени уловиха звук от изкуствен атом

„Това е напълно ново попълнение към списъка с квантови състояния на материята", заяви Кноле, според когото откритието е важна стъпка към човешкото разбиране на квантовата материя и предлага възможности за нови експерименти.

източник: БГНЕС