Необичайна синя галактика може да хвърли светлина върху Големия взрив
Необичайна синя галактика може да хвърли светлина върху Големия взрив / ThinkStock/Getty Images

Учени са на мнение, че бледа синя галактика на разстояние 30 милиона светлинни години може да хвърли светлина върху раждането на Вселената, съобщи ЮПИ.

Галактиката, открита от учени от университета на Индиана, е малка и бледа. Химичният й състав обаче е необичаен - тя съдържа учудващо малко количество тежки химични елементи. Учените са я кръстили Леончино, т.е. малък лъв.

В действителност Леончино съдържа най-малкото количество метали в сравнение с която и да било гравитационно свързана система от звезди.

Учени надзърнаха до "края" на Вселената (ВИДЕО)

"Откриването на галактики с малко съдържание на метали е вълнуващо, защото може да допринесе за количествено тестване на Големия взрив", заяви астрономът Джон Салзър от университета. „Има малко начини за изследване на условията при раждането на Вселената. Най-обещаващите от тези методи са свързани с галактики с малко съдържание на метали".

Повечето галактики, особено съседните на Млечния път, са с относително голямо съдържание на метали. Тъй като тежките елементи се формират в ядрата на експлодиращи звезди, всяко ново поколение звезди е с по-голямо съдържание на метали.

Туит, че е направено най-значимото откритие на нашето време, развълнува научния свят

Големият взрив и ранната Вселена са били лишени от наличие на каквито и да било тежки метали. Галактики като Леончино, чието официално название е AGC 198681, са свързани с условия, сходни с тези в ранната Вселена, и предоставят на учените възможност да тестват модели, които симулират Големия взрив. Учените се надяват да тестват хипотези за това какво количество хелий и водород е имало при Големия взрив.

Прибягва се до спектрография, за да се изследва химичното съдържание на далечни звездни системи. Процентното съотношение на тежките метали разкрива темповете на формиране на звезди в галактиката, а Леончино е сред галактиките, при които тези темпове са най-бавни.

Образ, невиждан до момента: Вселената в едно изображение (СНИМКА)

Леончино е с диаметър 1000 светлинни години. Това я прави галактика джудже. Докато в Млечния път има около 400 милиарда звезди, броят на звездите в Леончино е едва няколко милиона. Звездите в тази галактика джудже са млади и горещи, но необичайно бледи. Леончино е най-бледата по рода си подобна галактика. "Галактиките с малко съдържание на метали са изключително рядко срещани, така че искаме да научим възможно най-много неща за тях", допълни Салзър.

Резултатите от изследването са публикувани в Astrophysical Journal.

Източник: БТА