Туит, че е направено най-значимото откритие на нашето време, развълнува научния свят
Туит, че е направено най-значимото откритие на нашето време, развълнува научния свят / ThinkStock/Getty Images

Научният свят се развълнува заради един туит, твърдящ, че физици са успели да засекат гравитационни вълни, които са ключов елемент от Общата теория на относителността на Айнщайн, съобщи АФП.

Ако това бъде потвърдено, ще е едно от най-значимите открития на нашето време.
Съобщението в Туитър е направено от космолога Лорънс Краус от университета на Аризона. То веднага породи догадки и вълнение.

"Последните ми информации за ЛИГО бяха потвърдени от независими източници. Останете на линия! Вероятно са открити гравитационни вълни!! Вълнуващо", написа в Туитър космологът. Туитът му беше препредаден 1900 пъти.

Преди няколко месеца имаше слухове, че специалистите от американската лазерна обсерватория за гравитационни вълни ЛИГО (Laser Interforce Gravitational Wave Observatory) подготвят статия за откриването на тези вълни.

1 юли: Алберт Айнщайн разгласява Теория на относителността

Гравитационните вълни компресират пространството и оставят отчетлива следа в космическия фон - слабо лъчение, останало от Големия взрив. Ако наистина са регистрирани, това ще потвърди последния липсващ елемент от Общата теория на относителността на Алберт Айнщайн, създадена преди един век. Това би открило нови перспективи за Вселената, чрез възможността такива вълни да съществуват на места като подстъпите към черните дупки в началото на появата им. Това би запълнило огромна празнина в знанията за образуването на нашата Вселена.

Космически часовници тестват теория на Айнщайн

През март 2014 г. научен екип, работещ с телескопа BICEPS2 (Background Imaging of Cosmic Extragalactic Рolarization) на Южния полюс, обяви, че е засякъл вибрации от Големия взрив, но след това призна, че може да е сбъркал, както показа и европейско изследване през януари 2015 г.

Говорител на обсерваторията ЛИГО каза пред британски ежедневник, че нямат нищо за съобщаване.

Източник: БТА