На екзопланета в съзвездието Лебед може да има живот
На екзопланета в съзвездието Лебед може да има живот / Thinkstock/Getty Images

Американски учени са се сдобили с нови важни данни за екзопланета в съзвездието Лебед, които показват възможно съществуване на биологичен живот на нея, съобщиха представители на НАСА, цитирани от ИТАР-ТАСС.

Данните за небесното тяло HAT-P-11b са били получени с помощта на орбиталните обсерватории "Кеплер" /Kepler/, "Хъбъл" /Hubble/ и "Спицър" /Spitzer/.

Учените са открили около планетата водна пара, което означава, че е възможно наличие на биологичен живот на нея. Екзопланетата HAT-P-11b е наблюдавана за пръв път от изследователи на центъра по астрофизика "Харвард-Смитсониън" с помощта на телескопите HATNet през 2009 г. Нейният радиус е равен на 5 земни. Планетата орбитира около звездата HAT-P-11, разположена на 120 светлинни години от Земята. Засега това е единствено потвърждение за наличие на планета около тази звезда, чиято възраст учените изчисляват на около 6,5 млрд години.

По думите на ръководителя на научното управление на НАСА Джон Грунсфелд, получените с трите мощни космически обсерватории сведения са много ценни. Те позволяват не само да се установят произходът и структурата на небесното тяло, но и да се съберат нови важни данни за други екзопланети.

Специалистите на НАСА отбелязват, че прозрачната атмосфера на планетата HAT-P-11b значително ще облекчи по-нататъшните изследвания на учените.

Източник: БТА