Кехлибар уловил отровно цвете преди 20 млн. години
Кехлибар уловил отровно цвете преди 20 млн. години / Thinkstock/Getty Images

Биолози откриха в Доминиканската република кехлибар с изящно цвете в него, расло преди 20 до 30 милиона години, съобщи Ройтерс.

Красивото цвете Strychnos electri обаче вероятно е било отровно. То принадлежи към група растения, от които в наше време се извлича стрихнин и кураре. Според учените вероятно и то е съдържало токсичните съединения.

Цветът е цилиндричен, с размер 1 см. Той е запазен невероятно добре - нито е смачкан, нито изкривен или накъсан. Изглежда сякаш тъкмо е откъснат и е паднал в лепкавата смола. Видът е живял в тропическа влажна гора, обясни биоложката Лина Струве от университета Рътгърс.

Учени откриха "гигантска" ерекция на 99 милиона години

"Фосилизираните цветя са много редки - допълни ентомологът и специалист по кехлибара Джордж Пойнар от университета на Орегон. - Единствено тези в кехлибар дават информация за древните тропически цветя, защото заради голямата топлина и влажност тези деликатни растения не са се запазили в седиментни депозити"..

Кехлибарът е богат източник на фосили, някои от които са на 130 милиона години. В кехлибар има запазени комари, мухи, паяци, стоножки, жаби, гущери и саламандри.

Strychnos electri принадлежи към една от трите големи еволюционни групи цъфтящи растения, известна като астериди, в която са също слънчогледът, картофите, кафето, ментата.

Източник: БТА