Иран разработва нови ядрени обекти според инспектори на ООН
Иран разработва нови ядрени обекти според инспектори на ООН / cнимка: Reuters

Международни агенции, инспектори и представители на западните разузнавателни служби подозират, че Иран планира да построи нови ядрени обекти, в които да обогатява уран, в противоречие с изискванията на ООН, пише вестник "Ню Йорк
таймс", цитиран от ДПА. Инспектори от ООН, които наблюдават изпълнението на иранската ядрена програма, в момента търсят доказателства за два нови обекта, пише изданието, като се позовава на анонимни източници от няколко правителства.

Вниманието на инспекторите било привлечено от неотдавнашно интервю на шефа на Организацията за атомна енергия на Иран Али Акбар Салехи пред информационната агенция ИСНА. В разговора той заявил, че скоро след иранската Нова година, която започна на 21 март, ще започне изграждането на два нови обекта за обогатяване на уран, пише БТА.

През септември президентът на САЩ Барак Обама представи доказателства, че има таен обект за обогатяване в свещения град Кум.

САЩ, Франция и Великобритания се опитват да убедят Русия и Китай да подкрепят нови санкции на ООН срещу Иран заради отказа му да предостави част от своя уран за обогатяване в чужбина. Темата за санкциите ще бъде основна в дневния ред на започващата в понеделник в Отава двудневна среща на външните министри на страните от Г-8 - САЩ, Канада, Великобритания, Франция, Германия, Италия, Япония и Русия.