Горещите юпитери в звездния куп Месие 67 са изненадващо много
Горещите юпитери в звездния куп Месие 67 са изненадващо много / ThinkStock/Getty Images

Астрономи откриха необичайно голям брой горещи юпитери в звездния куп Месие 67, съобщи ЮПИ. Горещите юпитери са екзопланети, които са с размерите и масата на Юпитер, но орбитират по-близо до звездата си.

Месие 67 е на приблизително същата възраст като Слънцето, а изследваните сега звезди в купа са 88. Учени смятат, че Слънчевата система се е родила в условия, сходни с тези, в които е Месие 67. Затова астрономи от няколко години изследват усърдно този звезден куп.

НАСА публикува уникални снимки на най-младите звезди

"Искаме да използваме звездния куп като лаборатория, за да изследваме характерни особености на екзопланетите и теориите за формиране на планети", заяви ръководителят на изследването астрономът Роберто Салия от института "Макс Планк" за извънземна физика в Германия. "В случая има само няколко звезди, около които е възможно да кръжат планети, както и плътна среда, в която могат да се формират планети", допълва той.

Учените досега са открили горещи юпитери около три от 88-те звезди в Месие 67. Следователно съотношението между горещите юпитери и звездите в купа е 5%. Колкото до горещите юпитери сред звезди, които са извън купове, съотношението е по-малко от 1%. "Това наистина е впечатляващо", допълни Ана Брукаласи от екипа, който е използвал телескоп на обсерваторията Ла Сия в Чили.

Галактики джуджета хвърлят светлина върху еволюцията на Вселената

Астрономите са на мнение, че горещите юпитери са се формирали другаде и в даден момент от еволюцията си са мигрирали по-близо до звездите си. Не е ясно обаче какви са били причините за миграцията. Някои астрономи предполагат, че минаващи край горещите юпитери обекти са ги изхвърлили от орбитите им и са ги доближили до звездите им.

В Месие 67 има концентрация на звезди, а това означава, че те често взаимодействат помежду си. Други изследвания на звездни купове вероятно ще предоставят по-добри шансове да се опознае еволюцията на горещи юпитери, отбелязаха астрономите.

Източник: БТА