НАСА публикува уникални снимки на най-младите звезди
НАСА публикува уникални снимки на най-младите звезди / снимки: Reuters

НАСА публикува недатирани снимки, показващи някои от най-младите звезди, виждани някога, благодарение на космическата обсерватория Хершел, част от мисията на Европейската космическа агенция, в която НАСА има значителен принос.

Гъстите пластове от газ и прах около звездите, известни като протозвезди (началния стадий на формирането на зведите-бел. ред.), досега затрудняваха откриването им.

Откритието отваря за учените нов прозорец към разбирането на ранните и най-малко изучени фази на звездообразуване.

Част от изследването е показано в две изображения от същия регион около мъглявината Месие 78, където са намерени около 15 нови протозвезди. Хершел открил изключително млади протозвезди (посочени в изображението от четири кръга), които са били твърде студени, за да бъдат засечени от предишни снимки на района, направени от космическия телескоп "Спицер" на НАСА, предава БГНЕС.

Наблюденията на телескопа Атакама Патфайндър в Чили, създаден в сътрудничество между института за радио астрономия Макс Планк в Германия, космическа обсерватория Онсала в Швеция и Европейската южна обсерватория в Германия, потвърждават наличието на новооткритите протозвезди.

НАСА публикува уникални снимки на наймладите звезди
netinfo