Google и Microsoft извадиха избора на пола на бебетата от търсачките в Индия
Google и Microsoft извадиха избора на пола на бебетата от търсачките в Индия / netinfo

Интернет гигантите Google („Гугъл”) и Microsoft („Майкрософт”) изтеглиха от индийските си сайтове информационните продукти, насочващи към възможностите за установяване на пола на ембрионите в страна, където раждането на момичета е силно нежелано и във връзка с това се извършват по 7000 аборта дневно.

Новите продукти, предлагани в Интернет от Google и Microsoft, макар и все още нелицензирани, дават възможност за определяне на пола на ембриона по начини, вариращи от тестове в домашни условия до свръхскъпи генетични технологии, предлагани от специализирани клиники, пише БГНЕС, като цитира АФП.

Индия е най-привлекателният пазар за подобни продукти, държейки световния рекорд по раждаемост с 27 милиона новородени годишно. Индийският Върховен съд предупреди миналия месец, че ще започне съдебно преследване срещу двете компании и Yahoo (“Яху”), ако не изтеглят обявите за тестове за определяне на пола на ембрионите.

"Спонсорираните линкове в Google намаляха значително и напълно изчезнаха от индийските търсачки на Microsoft", каза пред АФП индийският правозащитник Сабу Георге. Той добави, че все още търсачките в Yahoo за "избор на пол" отварят множество линкове към ресурси и клиники, предлагащи помощ на родителите при избора на пола на бъдещото им дете. Google уреди със споразумение тази седмица подобен съдебен спор във Великобритания, като се съгласи да промени политиката си относно обявите си за селекция на пола на ембрионите.