Евтин кръвен тест предупреждава за претърпян инфаркт
Евтин кръвен тест предупреждава за претърпян инфаркт / снимка: Guliver/Getty Images

Разработен е евтин кръвен тест, траещ 30 минути, който предупреждава навреме за претърпян инфаркт, пише в. „Дейли мирър”.

На сегашните тестове, използвани в болничните заведения, са им нужни цели 6 часа. Новата британска разработка струва само 10 лири. Тя бързо може да бъде приложена на пациенти, почувствали болки в гърдите. Тестът открива протеин, които се освобождава в кръвта след получаването на сърдечен удар - H-FABP.

Новият тест е бил успешно изпробван от д-р Рик Боди в Кралската клиника в Манчестър. „С новия продукт ние веднага можем да изпишем пациенти, които предполагат, че са претърпели инфаркт, а не са. Така те получават успокоение, а ние не ангажираме без нужда болнични легла”, коментира Боди. Приоритет се дава единствено на пациентите, за които тестът се окаже положителен.

Изданието припомня, че във Великобритания от сърдечни болести умират всяка година 74 000 души. Коронарните заболявания причиняват смъртта на двадесет на сто от мъжете и на 17% от жените. В страната с подобни заболявания са диагностицирани 2,7 милиона пациенти.

Повечето от пациентите с болки в гърдите отиват в болничните заведения, за да им се направи електрокардиограма. Лекарите им препоръчват и кръвни тестове, за да изключат възможността от инфаркт. По тази причина пациентите биват хоспитализирани. Но много често кръвните тестове след това показват, че не са претърпели инфаркт. Но се губи много време. С новия тест диагнозата отнема само 30 минути.

Източник: БТА