ЕК е готова да увеличи глобата на „Майкрософт”
ЕК е готова да увеличи глобата на „Майкрософт” / netinfo
Европейската комисия (ЕК) е готова да увеличи глобата на американската компания „Майкрософт” до 3 млн. евро (4 млн. долара) на ден. Това съобщи днес официалният представител на ЕК Джонатан Тод, цитиран от АП.

Според Тод американският производител на софтуер продължава да нарушава установените изисквания в областта на конкуренцията и има четири седмици, в които официално да отговори на обвиненията.

На „Майкрософт” бе наложена глоба от 2 млн. евро на ден с натрупване, която се начислява от 16 декември 2005 г., като общата сума се доближава до 1 млрд. евро, припомни Тод, цитиран от ИТАР-ТАСС.

По-рано днес ЕС заплаши „Майкрософт” с нови глоби за това, че компанията не се е съобразила с антитръстово решение на ЕК от 2004 година. Тогава компанията обеща да предостави на конкурентите си осъвременена, пълна и на разумна цена информация за сървърите за работни групи. Тези сървъри дават възможност на множество потребители да обменят и споделят информация за проекти, така че групи хора, намиращи се близо или далеч от своите офиси, да могат да си сътрудничат по съвместни проекти.

Становището на ЕК в момента е, че няма никаква значима промяна по този въпрос, заяви европейският комисар за конкуренцията Нели Крус.

Според антитръстовото решение на ЕК от 2004 г. „Майкрософт” трябваше да публикува пълна и точна интерфейсна документация при разумни и недискриминационни условия, която да позволи на нейните конкуренти да си взаимодействат с компютри и сървъри, работещи с Уиндоус. Според ЕК предложената от „Майкрософт” цена е необоснована.

"Аз съм задължена да предприема официални мерки, за да гарантирам, че „Майкрософт” ще изпълни задълженията си", се посочва в цитирано от АП съобщение на Нели Крус.